torsdag 30 oktober 2008

Sammanfattning av säsongen 2008

Som en summering av säsongen 2008 kan man säga att Vänskapen inte nådde de målen som vi hade hoppats på, iaf inte när det gäller tabellplaceringen. Med en femteplacering hamnade vi i mitten med en ganska bra marginal både uppåt och neråt. Vi förlorade helt klart alldeles för många viktiga matcher mot de bättre lagen i serien. Däremot var det med mycket liten marginal i samtliga fall, tills saker började spåra ur mot slutet av säsongen. Vi får lov att erkänna att de lagen som placerade sig över oss rättvist förtjänade detta som bättre lag, iaf detta år. Samma sak bör sägas om de lag som hamnade under oss, att de förtjänade det alltså.

Spelmässigt har vi däremot gjort stora framsteg. Med fokusering på kommunikation och utnyttjande av mittfältet som spelfördelare samt backlinjen som offensiv kraft har Vänskapen i år kunnat spela både jämnare och bättre. Vi har fungerat mera som ett sammanhållet lag över hela planen än förra året då mycket av spelet byggdes kring individuella egenskaper hos framför allt Gustaf och Olle i anfallet. Årets nyförvärv Nils-Thomas har stärkt upp försvaret som dock fortfarande har varit den delen av laget som har varit mest drabbat av frånvaro. Nisse har även visat på fina offensiva egenskaper som visar sig i målprotokollet där han registreras för 2 mål i år.

Skytteligan har även den fått en annorlunda prägel. Istället för att Gustaf gjort närmare hälften av alla mål har Adam klivit fram som en pålitlig målspruta (som bara blivit bättre och bättre) samtidigt som även Gustaf och Johan har klämt in en hel del baljor. Vidare är spridningen ganska jämn och samtliga ordinarie utom Björn, Erik och Pelle finns med i listan över målskyttar. De två förra missade en del matcher på slutet och Pelle som av naturliga skäl inte gjort så många baljor missade sin chans (straff i sista matchen vid ett läge där det inte spelade någon större roll) då han saknade pga skada. Gustaf har som sagt fått en annorlunda roll på planen vilket kan förklara att han gjort något färre mål i år. Johan har fått chansen att spela fler matcher på andra positioner än i backlinjen men Adams uppsving är helt enkelt oförklarligt. Kanske är det ett bättre självförtroende, kanske är det mer målmedvetenhet, kanske beror det på hans wide screen vision. I vilket fall: starkt jobbat och stort grattis!

Busligan med gula/röda korts har inte registrerats ordentligt men om någon har koll på vilka som har fått kort är ni varmt välkomna att lämna en kommentar.

När det gäller planen måste jag säga att den trots allt var bättre än den i Bredäng, framför allt något större. Även öststatskänslan i och med de rostiga målen med fyrkantiga stolpar började ganska snabbt att kännas som en del av Vänskapens identitet i korpens nedre divisioner. Domaren som det som vanligt gnälls på hade i år vad förra årets domare saknade, ett uns av pondus och bestämdhet. Han saknade dock vad den förre hade mest av, skön och trevlig stil, kommunikationsförmåga samt glimten i ögat. Att kunna hantera båda dessa sidor av domarrollen är önskvärt, men jag vet inte vad man kan begära på den här nivån.

Redaktionen kommer ha som ambition att lägga upp ett litet bildspel ifrån året som gått men vågar inte lova för mycket. Vidare vill vi tacka alla för en bra säsong. Tack: medspelare, motståndare, publik, korpen samt övriga inblandade!

Tabellen och samtliga resultat finns här.

1 kommentar:

  1. Säsongen må vara över mina fotbollsbröder men
    sporten sover aldrig! Jag hoppas att vi kan fortsätta att lattja så mycket boll som möjligt trots väder och vind. Måste säga att även om en 'blixten' och en 'volley-kick' är ganska så spartansk träning så tycker jag i varje fall att det är skitkul att spela.

    Nog om det, tack för en fantastisk säsong med många klassiker och mycket kämpa. Speciellt tack till ny rekryt, NT - skitkul att du är med min vän.
    Tack även till administrationen till vår fantastiska blogg: 'bom-bom', 'coach', 'aids' - skitbra jobbat och alltid väldigt bra läsning.
    Tack till medspelare för många fina mackor på anfallet å tack för den eviga förmågan att förgylla en annars trisst arbetsvecka.

    /Apa

    SvaraRadera